COPD – ריאה חסימתית כרונית

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

COPDCOPD הוא שם כולל למחלת ריאה חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) אשר כמעט תמיד קשורה לעישון.

שני המצבים העיקריים הקשורים ל-COPD הן אמפיזמה וברונכיטיס כרונית, אשר גורמות להפרעות נשימה קשות ביותר. COPD מתאר מצב כרוני, אשר נגרם לאחר ששנים רבות של עישון גרמו למצב בו הנזק לריאות הוא בלתי הפיך.

ולכן, אין כיום דרך להביא לריפוי מ-COPD, והטיפול במחלה מתמקד בהפחתת הסימפטומים בלבד ומניעת התפתחות של נזק נוסף.

תסמינים של COPD

חולי COPD מתחילים לפתח את תסמיני המחלה סביב גיל 60-70, לאחר שנות עישון רבות. הביטוי העיקרי של המחלה הוא שיעול ליחתי, קוצר נשימה וייצור מוגבר של ליחה.

הפגיעה בנשימה גורמת להפחתת היכולת של החולים לבצע פעילות גופנית, ובמחלות קשות הם נאלצים להישאר לנוח כל היום בבית.

על תסמינים נוספים של מחלת copd ניתן לקרוא באתר lung.org.il.

כאשר המחלה מתקדמת, קיימים שני ביטויי עיקריים שלה:

  • אמפיזמה – חולים הסובלים מכליאת אוויר רבה בבית החזה, מתקשים מאוד בנשימה ולא סובלים מליחה מרוב או משיעול חריג. בשל המאמץ הרב חולים אלה סובלים מירידה משמעותית במשקל אך אינם סובלים מהיפוקסיה, ולכן מכונים "pink puffers".
  • ברונכיטיס כרונית – חולים המתאפיינים יותר בשיעול ליחתי, ונוטים לפתח סיבוכים על רקע זיהומים ריאתיים. לעומת חולי האמפיזמה אשר "מתאמצים" בשביל לנשום, חולים בברונכיטיס כרונית לא מצליחים לנשום היטב, ולכן נאלצים לנוח כל היום. בדרך כלל מדובר בחולים אשר עולים במשקל ומפתחים היפוקסיה ולכן מכחילים, ומכונים "Blue Bloaters".

ברוב המקרים, חולי COPD מפתחים שילוב של שני הביטויים האלה, והיכולת הנשימתית שלהם אינה טובה.

מה קורה בריאות של חולי COPD – איך עישון גורם ל-COPD?

אצל חולי COPD, שנות העישון הרבות גרמו לאבדן האלסטיות הטבעית של דרכי האוויר ונאדיות הריאה, וכתוצאה מופיעה "קריסה" חלקית של חלקים מהריאה. במצב זה, האוויר נשאר לכוד בתוך הריאות ומופיעה הצורה האופיינית של "חזה חביתי".

כמות האוויר הגדולה אשר לא מצליחה לצאת החוצה מהריאות גורמת לירידה בנפח האוויר הנשאף ולפגיעה קשה ביכולת הנשימה.

עישון הסיגריות גורם לשאיפה של חומרים רבים, אשר גורמים לשינוי בפעולה של חלבונים שונים בריאה, אשר בסופו של דבר מביאים להרס של האלסטיות של רקמת הריאה.

באמפיזמה, העישון גורם לפגיעה בקירות של דרכי האוויר ולהפרעה באלסטיות של נאדיות הריאה, אשר גורמת להפרעה בהוצאת האוויר החוצה. בברונכיטיס כרונית, העישון הרב גורם לדלקת כרונית בדרכי האוויר, לייצור מוגבר של ריר וכתוצאה לחסימה קשה של דרכי האוויר התחתונות.

בסופו של דבר, העישון מעורר את המצב הפתולוגי אשר גורם להרס הדרגתי של הריאות, ולכן הפסקת עישון חיונית למניעת התקדמות המחלה והחמרת הסימפטומים.

הקשר בין עישון ל-COPD

כ-20% מהמעשנים מפתחים בסופו של דבר COPD, ושאר המעשנים מפתחים לרוב מחלות ריאתיות אחרות. ככל שהעישון כבד יותר, ושמלבד הסיגריות מעשנים מוצרי טבק נוספים כמו מקטרות וסיגרים, כך הסיכון לפתח מחלה ריאתית בכלל ו-COPD בפרט עולה.

כמו כן, עישון פאסיבי וחשיפה ממושכת לעשן הסיגריות יכולים גם כן לגרום בסופו של דבר ל-COPD.

כמעט כל המעשנים הכבדים סובלים מירידה מסויימת בתפקוד הריאתי ומרמה כלשהי של COPD, וכ-80% מחולי COPD הם מעשנים כבדים. בקרב כל חולי COPD, כ-15% יסבלו מנכות כבר בגיל 40-50, וככל שהעישון כבד יותר כך הסיכון לפתח את המחלה עולה.

מלבד העישון (פאסיבי או אקטיבי), גורמים נוספים אשר יכולים להביא ל-COPD או להחמיר אותו הם זיהום אוויר, חשיפה לכימיקלים מסוכנים, גורמים משפחתיים (כמו חסר באנזים אלפא-1-אנטיטריפסין) וגורמים נוספים.

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:

התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!